Méér dan een wadi

Tijdens een hoosbui is het de attractie in onze tuin; de wadi die volloopt met regenwater en – uren later – de kronkelige slootjes in de tuin die ontstaan door de afvoer van het water door de greppels naar de sloot. Op alle andere, zonnige dagen dienen de wadi en de greppel als grindpad. Maar aangestoken door de belangenverenigingen voor bijen, kikkers en al het bodemleven wilde ik ook een permanente waterplek in de tuin. Dus broeide ik op het plan om de wadi uit te breiden met een aflopende geul naar een natuurlijke vijver. Een klus waarbij je het eindresultaat steeds heel duidelijk voor ogen moet houden terwijl je;

 • vijver nog maar 30 cm diep blijkt te zijn terwijl je kruiwagen al tot de rand is gevuld met aarde;
 • de vierkante lap vijverdoek (6 m2) uitvouwt en je je afvraagt hoe je dat plooivrij in je organisch gevormde afgraving gaat verwerken;
 • je de flagstone tegels langs de vijver één-voor-één opgraaft en ophoogt om de overlap aan vijverdoek weg te werken;
 • goed moet blijven drinken én je gezicht moet beschermen tegen de zon om de rest van de week niet met gesprongen lippen rond te lopen, zoals ik…
De wadi (linksonder) met aflopende geul naar de vijver recht voor het bankje.

Wadi tijdens regen

En hier zie je de wadi in bedrijf; na een hoosbui én nog een paar regenuren later. De watermosselplant drijft zelfs de vijver uit! Om de flagstones te verstevigen én wildlife aan te trekken, heb ik brokken puin opgestapeld tegen de vijverwand.

Moerasplanten

In de geul en langs de vijverrand heb ik moerasplantjes gezet die vogels aantrekken, lang bloeien en het vermogen hebben om zich uit te breiden zodat ze de geul kunnen overbruggen;

Dotterbloem (Caltha palustris Alba)
 • Dotterbloem, op de grens van de wadi en de geul
Engelse watermunt (rechts, Preslia cervina) en penningkruid (onder, Lysimachia nummularia)
 • Engelse watermunt in de geul
 • Penningkruid in de geul
Moeras-vergeet-mij-niet (vijverrand, Myotis palustris), watermunt (Menthe aquatica), moerasgladiool (Schizostylis coccinea major) en Japanse holpijp (half in beeld, Equisetum japonicum)
 • Moeras-vergeet-mij-niet langs de vijverrand. Deze plantjes staan in een vijverzak waarvan ik een brede strook heb afgeknipt zodat de zakjes onder de waterspiegel blijven en de planten zich kunnen uitbreiden om een stevige oever te vormen…
 • Moerasgladiool langs de vijverrand (niet inheems, wel erg mooi)
 • Japanse holpijp in het water (idem…)

Video: van wadi naar vijver in 3 stappen

Vijver aanleggen: graven, grind storten en water geven!

Benieuwd naar het aanleggen van de wadi? Even terugkijken naar:

Gepubliceerd door suzannehemmer

Tuinvrouw, tekstschrijver en communicatieadviseur met passie voor de zorg én natuur-moestuinen.

4 gedachten over “Méér dan een wadi

 1. Wat leuk om dit te lezen! Wij zijn december 2019 verhuisd, hebben inmiddels de verrotte vlonder verwijderd en bijna de overweldigende coniferen uit de grond gekregen. Het enige stuk waar we stenen willen houden, is bij de schuur, waar onze fiets stabiel moet kunnen staan voor onze peuter. Het is fijn om watersystemen in actie te kunnen zien in ‘gewone’ achtertuinen 🙂 Heel veel dank dus voor de inspiratie voor onze eigen waterketting!

  Like

  1. Ook na de hoosbuien van de afgelopen dagen merken we dat het regenwater snel wegloopt; ik denk dat dit zonder de wadi en de greppels veel minder was geweest. Juist in een gewone achtertuin hoeft het niet ingewikkeld te zijn om een waterafvoer systeem te maken. Wij hebben onze vlonder trouwens ook verwijderd; er ligt nu een lekkere grasmat. Ik ga er zo een bericht over schrijven! Groeten Suzanne

   Like

   1. Fijn dat het ook met hoosbuien nog goed werkt! Dat is natuurlijk wel een beetje waar je het voor doet 😅

    Bij ons gaat er uiteindelijk weer een soort steiger/verhoogde vlonder terugkomen voor een zitplaats direct aan huis. Dat is 1 van de mogelijke manieren om met de verzakking van de grond om te gaan en niet een enorme stap omlaag te zetten vanuit huis én we kunnen de ruimte er onder gebruiken voor bijvoorbeeld een deel van de waterketting ☺️

    Like

   2. Wauw, ik ben wel benieuwd naar de foto’s! Droge voeten als je je huis in wilt ttijdens een bui zijn natuurlijk ook prettig! Wij hebben dit voorjaar een vlonder weggehaald, ik zal de foto’s op mijn blog zetten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: