Wat zit er onder de vlonder?

Helemaal achterin de tuin grensden de grindtegels aan een meterslange en tuinbrede vlonder. De houten vloer was met palen in de aarde verankerd tot aan de slootrand. Voor mij betekende dat 20 vierkante meter zinloze bodembedekking; je kunt er niet mee tuinieren, je kunt er geen vuurton of vuurschaal op zetten als je de vlonder als terras gebruikt. Je kunt er alleen keihard op onderuit gaan als je eroverheen schuifelt om de boot te hozen…

Op een foto geven vlonders meteen een vakantiegevoel, in de praktijk valt dat dus tegen.

De wilde wingerd die zich tussen de planken naar boven wurmde, gaf geen ontspannende aanblik vanuit onze stoel. En als we onze stoelen iets te ver naar achteren schoven, vielen we van de vlonder af die 10 cm boven de grond uitstak…

Hier moest iets mee gebeuren…

Kan je zomaar je vlonder afbreken? Zou onze tuin zónder vlonder langzaam de sloot inglijden? Na een avond googelen vertrouwden we erop dat het zo’n vaart niet zou lopen. De beschoeiing onder de vlonder zag er stevig en intact uit. Die vlonder kon weg!

… wilde wingerd, zwart afdekplastic

Omdat we niet precies wisten wat we konden verwachten, zaagden we de vlonder eerst doormidden. We wipten de planken van één helft omhoog, zaagden ze in stukken en trokken de palen uit de zuigende aarde. We sjorden dikke strengen wilde wingerd los, rolden ze op met het afdekplastic en propten de modderige balen in vuilniszakken. Daarna spitte ik de aarde helemaal om.

Fundering van de vlonder met afdekplastic, verticale palen en liggende planken (die is de andere helft van de vlonder).

… en prachtige zwarte tuinaarde!

Honderden tegels tilden we op in onze achtertuin. In het grijze ophoogzand dat eronder lang, was geen greintje leven te bespeuren. Raad eens wat we zagen toen we de vlonder weghaalden?

Vlonder weg; extra stuk tuin erbij!

Prachtige zwarte, lósse, vochtige aarde. Vingerdikke wormen die wegkropen tijdens het omspitten van de aarde; een onverwachte schat in onze tuin die toen nog meer op een bouwplaats leek dan op een groene oase.

Stap 1: een half grasveld met een kersenboom

Vorig jaar haalden we de helft van de vlonder weg. Dit voorjaar begonnen we aan de andere helft. En we namen meteen het schuurtje onder handen: ook daarvan haalden we de helft weg, maar het dak lieten we ongemoeid. Zo kwam er ruimte om vanuit een strandstoel, onder de overkapping van het uitzicht te genieten!

Stap 2: meer gras, een wild bosje en een terras

Afwatering

De tweede helft van het grasveld hebben we zo gelegd dat het regenwater afloopt in de richting van het grind, vlak voor het schuurtje. Het grind loopt weer af richting de greppel vóór het grasveld. En vanaf de greppel stroomt het water onder het grasveld door de sloot in. Hieronder zie je de afwateringsbuis in de beschoeiing.

De groene oase op de plek van de vlonder, vanaf het water…
… en vanaf het huis!

Wild bosje

De vlierstruiken, vuilboom, moerbei, hortensia’s, klimhortensia, klimrozen en varens zorgen ervoor dat de schaduwhoek tussen het schuurtje en de schutting een dicht, wild bosje gaat worden.

Hier komt al het mooie groen vandaan:

  • Hoogstam kersenboom Merton Premier, van een biologische boomkwekerij, besteld via De Groenwinkel;
  • Botanische klimroos, rosa ‘Geranium’ met opvallende rozenbottels die naar oranje zullen verkleuren via kwekerij De Zeeuwse Oase;
  • Vlierstruiken, vuilboom, moerbei, kamperfoelie (langs de stam van een liquidamber boom die ik overnam van een vriendin) en klimhortensia via De Groenwinkel;
  • Graszoden van bloemisterij Van de Pol.

Gepubliceerd door suzannehemmer

Tuinvrouw, tekstschrijver en communicatieadviseur met passie voor de zorg én natuur-moestuinen.

2 gedachten over “Wat zit er onder de vlonder?

    1. Eigenlijk door heel veel te kijken, bij de buren, de kweker, Pinterest, gardeners world…en dan onthouden wat je mooi vindt…Door corona schoten de tripjes naar kwekerijen er een beetje in, hopelijk zit dat er in de komende maanden wel weer in!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: