Tegels eruit, verrassing erin

Ik had geen enkele moeite om door 722 grindtegels heen te kijken en zeker te weten dat dit ons gedroomde erf zou worden. Nog geen tien minuten eerder liep ik voor de allereerste keer richting de voordeur om aan te bellen voor onze afspraak met de verkopende makelaar. Het betegelde vlak vóór het huis, omlijst met hekje, maakte dat ik iets moest wegslikken. Zelden zag ik trottoirtegels zo’n een zielloze, eerste indruk maken!

Die tegels eruit halen was het allereerste dat we deden toen we de sleutel hadden gekregen. Omdat mijn balkonplanten gauw overgezet moesten worden in de volle grond. En, omdat ik de aanblik van mijn nieuwe huis met zo’n troosteloze entree niet kon verdragen. Ik heb niet de moeite genomen om een foto te nemen van de situatie aan de voordeur. En dat is jammer, want ook de voortuin ziet er inmiddels heel anders uit!

In het oog springt de rozemarijn, nepeta, phlomis, crocosmia, veronicastricum. Een meerstammige sierappel staat middenin.

De nieuwe voortuin lag in de volle zon; het leek logisch om de inhoud van de potten die op mijn zonnige balkon stonden, integraal uit te storten over het gele zand. Om niet over een kale vlakte uit te kijken, vulde ik de rozemarijn, nepeta en (uitgebloeide) klaprozen aan met geranium Rozanne, nog meer rozemarijn en één gele phlomis.

Voorjaar vol klaprozen

Klaprozen houden van onbewerkte grond: samen met de nepeta en de rozemarijn namen ze alle ruimte in die ze konden krijgen. Zelfs in het tweede voorjaar hielden de klaprozen stand, tussen de uitdijende nepeta, de boerenjasmijn en mijn geslaagde zoon!

Twee zomers later: een tuin vol kleur

De voortuin stond vol met rozemarijn, nepeta, geranium, grootbladerige salie en witte anemonen. En daartussen vulden ‘wilde’ planten; de klaprozen, het kaasjeskruid, de stinkende gouwe en de prikneus de ruimte in.

Op de voorgrond nemen de klaprozen en het kaasjeskruid de ruimte.

Nu, twee zomers later, duwt de groeiende phlomis, het hemdsknoopje, de rozemarijn en de geranium de klaproos naar de randen van de tuin. Zullen ze er volgende voorjaar nog bij zijn?

De klaproos in het hoekje is er zelf bij gaan liggen en hield het daar het hele voorjaar vol – met dank aan de buren die er overheen stapten…

Vluchtige combinaties

Het gezelschap in de voortuin is ieder seizoen anders; misschien vind ik dat wel de leukste manier om te tuinieren. Ik wil me laten verrassen en daarom aarzel ik om de tuin meteen in één keer vol te planten. Steeds een vleugje erbij, zoals de witte veronicastricum en de rudbeckia’s. Maar niet te veel in één keer, zodat het paarse kaasjeskruid een spannende combinatie kan aangaan met de klaprozen en de gele, stinkende gouwe eruit springt naast de bloeiende munt en de nepeta.

Phlomis naast uitgebloeide klaproos en prikneus.
Sierappel Red Sentinel met verbena…
… en met Thalictrum Elin.
Geranium Rozanne met uitgebloeide nepeta.
Vanuit de voordeur: groeiende anomen, phlomis, nepeta, hemdsknoopje en grootbladerige salie.

Zon & droogte top 5

Deze planten doen het goed op deze droge, warme plek tussen de gevel en de trottoirtegels:

  1. Nepeta (kattenkruid), waarvan het blauw nog feller wordt in het avondlicht.
  2. Rozemarijn; ik probeer een golvende strook aan te leggen en heb nu 3 soorten geplant (Miss Jessop’s Upright, Rex en de ‘gewone’ Officinalis). Zoals je kunt verwachten groeit de laatste het beste, dwars door de snikhete zomers heen.
  3. Verbena bonariensis
  4. Salie (grootbladerige), ook lekker in de pastasaus…
  5. Klaprozen

… en de grote verrassing…

… zijn de witte herfstanemonen (Honorine Jorbert) die noodgedwongen vanuit mijn schaduwrijke achtertuin (van onze vorige adres) in deze zonnige voortuin werden geparkeerd. Ze krijgen veel te veel zon, maar staan aan de voet van de regenpijp en groeien breder en hoger dan ooit te voren…

Gepubliceerd door suzannehemmer

Tuinvrouw, tekstschrijver en communicatieadviseur met passie voor de zorg én natuur-moestuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: