Vijver vernieuwen

De kleine vijver in onze tuin leek perfect, bij de oplevering:

  • Perfect voor de water vergeet-mij-nietjes en het penningkruid
  • Perfect als uitzicht vanaf het bankje
  • Perfect als drinkplek voor onze hond Raf, poes Sem en de 2 vaste aanloop eenden na een regenbui
  • Perfect als overloop voor het regenwater in de wadi
Terugblik: een jaar geleden, na een regenbui

Na 1 jaar: toch niet helemaal perfect

Maar in het afgelopen jaar bleek de vijver ook minder praktisch. Op zonnige dagen verdampt zoveel water dat je makkelijk je enkel breekt als je er in stapt, zeker omdat het struikelgat niet opvalt door de bossen water vergeet-mij-nietjes die er over heen hangen, en we er juist veel naartoe lopen vanwege dat geweldige uitzicht vanaf de bank…

Niet zo perfecte vijverplaats als de zon schijnt

Groter, ruimer en…

De vijver had aanpassingen nodig, dat was duidelijk. Een groter wateroppervlak zodat er minder water verdampt en meer ruimte om er omheen te lopen. De vijver helemaal uitgraven en opnieuw aanleggen, leek ons teveel werk en zonde van de incarnaatklaver die erom heen groeit. Daarom schepten we het water eruit, sneden de vijverfolie los langs de randen, trokken de folie eruit en lieten het gat dieper uitgraven (in ruil voor een doos Magnums in de vriezer).

De nieuwe vijver heeft geen natuurlijke rand en het pad eromheen is niet meer natuurlijk begroeid. Maar, de nieuwe grotere waterbak ligt een stuk verder van het bankje af!

… en meer contrast!

De grillige flagstones met polletjes gras zijn vervangen door kiezels. En nu valt opeens op hoe mooi de druppelvormige border in de tuin ligt, tussen de rechte lijnen van de schutting, de schuur en het fietsenhok. De incarnaatklaver, phacelia en de water vergeet-mij-nietjes in de border steken als kluwen groen de lucht in. Een XXL-veldboeket, tot de eerste zomerbui er een deuk in regent… of Raf de verleiding niet kan weerstaan:

Over de vijver en de wadi:

Wil je ook een vijver aanleggen en beplanten? Kijk even terug naar:

Bloemenveldje inzaaien

In het voorjaar heb ik een kilo incarnaatklaver en een forse zak phacelia zaden besteld bij de Bolster. Strooi het dik uit, de aarde was bijna bedekt met zaden en hark de zaden losjes door de bovenste laag aarde. Ik deed er nog een laagje aarde overheen om de zaden uit het zicht van de duiven te houden. Na een paar weken stond er al een frisgroen veldje met incarnaatklaver. En nu, middenin de zomer, staan er wuivende klavers van een halve meter hoog!

Kleur van de klaver

Voor de kleur van de klaver ben je een beetje afhankelijk van de zonuren in het voorjaar. Vorig jaar regende het veel en kleurden de klavers grijs-rood. Dit jaar is het droger en hebben de klavers een dieprode kleur.

Border vol incarnaatklaver
Incarnaatklaver met Phacelia

Gepubliceerd door suzannehemmer

Tuinvrouw, tekstschrijver en communicatieadviseur met passie voor de zorg én natuur-moestuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: