Wat zit er onder de grindtegels?

Zand, zand, en nog eens zand…

Als je de grindtegels in je tuin optilt, zie je alleen maar zand. In ons geval de goedkoopste soort om tegels op te leggen; grijs ophoogzand. Wat kun je ermee? Weghalen was ons iets te kostbaar. Mijn schoonzus liet het gele ophoogzand in haar tuin mooi liggen. Er kwam een vlonderterras omheen, helmgras en een hangmat erbij; en zo had ze meteen een prachtig strandthema. Maar ik wil bomen, varens en bloemen…

Vruchtbare grond maken

Het grijze zand ligt er nog steeds. In de loop van de tijd zakt er steeds meer organisch materiaal doorheen; houtsnippers van het tuinpad dat er heeft gelegen, compost van ons keukenafval en plantenresten van de uitgebloeide rode klaver; zo zal de bodem steeds gemengder en vruchtbaarder worden. Meteen nadat de tegels eruit getild waren, heb ik phacelia (bijenbrood) gezaaid; dat is een groenbemester die nog dezelfde zomer zorgde voor een uitzicht op hele fijne, blauwe bloemen!

In Groenbemester in actie lees je over het werk van de rode klaver.

Vanwege het prachtige uitzicht in de eerste zomer, heb ik de phacelia ook in het volgende voorjaar gezaaid, samen met de papaver. Deze planten houden van onbewerkte, verwaarloosde grond.

Plant + zak aarde

En voor alle planten en bomen die we er in wilde zetten, volg ik het advies op van Menke (zij is de eigenaar van De Groenwinkel, het stadstuincentrum op de hoek van onze straat); graaf steeds een ruim gat en vul dat met voedzame aarde, zodat de wortels van de nieuwe boom of struik meteen voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen. De planten redden zich prima en het zand er om heen zal vanzelf steeds gemengder worden. Een tip: haal wel al het puin eruit, dat je onderweg tegenkomt…

Bodemvondsten

Bij het graven van een ruim plantgat voor de 2 rozenstruiken naast de schutting, kwam ik een bodemvondst tegen die ik voor het gemak wél heb laten liggen. Behalve dat ene, kleine stukje dan, dat afgebrokkeld was, als aandenken:

Gepubliceerd door suzannehemmer

Tuinvrouw, tekstschrijver en communicatieadviseur met passie voor de zorg én natuur-moestuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: