Greppels en een wadi

De grindtegels in onze tuin hebben de aarde jarenlang samengeperst. Toen mijn zoon de aarde omspitte, kwam hij geen enkele worm tegen. Zonder bodemleven en plantenresten kan het regenwater ook niet weglopen in de grond…

Om regenwater af te voeren, moest er gegraven worden!

Van graven word ik altijd enthousiast, dat zat er al vroeg in. Daarbij maakte ik nu handig gebruik van het terras dat er ooit gelegen heeft. Ik hoefde dus niet de hele tuin om te graven…

Perfecte plek voor een wadi

De plek waar ooit het terrasputje zat, is de perfecte locatie voor een wadi; dat is het laagstgelegen punt in de tuin. Zorg dat de rest van je tuin (de paden en de borders) hoger liggen dan de wadi en (liefst) een beetje aflopen richting het laagste punt van je tuin. Onze wadi is geen vijver; het vangt water op na een hoosbui en mag daarna weer droogvallen. Op de bodem ligt worteldoek zodat het water kan weglopen, maar het grind niet wegzakt in de veengrond. Met losse keien en grind heb ik het doek vastgelegd en de wadi gevuld. De gele lis die er naast staat doet het geweldig op deze plek.

De wadi vlak na een hoosbui.

Greppel graven

Om te zorgen dat het regenwater naar de wadi stroomt, hebben we een greppel gegraven vanaf de regenton naar de wadi. De overloop van de regenton komt via een gootje van dakpannen uit op de greppel. De greppel is ruim 1 spade diep, bekleedt met worteldoek en gevuld met grind. Vlak voor de regenton kruist de greppel het looppad: grappig genoeg zie je dat niet meer en houd je wel droge voeten! Een greppel graven werkt dus echt.

Regenwater stroomt via de overloop en de dakpannen in de greppel richting de wadi.
De greppel loopt van de regenton (bovenin) naar de wadi.

Greppel als looppad

Tussen de schuur en de schutting ligt een smalle strook grond. Toen ik een fruitboompje wilde planten naast de schutting, liep de kuil meteen vol water… geen goede basis voor een boomgaard. Dus, ook hier moest gegraven worden! Door een greppel te graven kon ik het water afvoeren naar de sloot én de opgegraven aarde gebruiken om een berm te maken langs de schutting. Nu staan de fruitboompjes droog op de berm, en lopen wij via de droge greppel naar de sloot.

Ook in deze greppel ligt worteldoek op de bodem. De greppel komt uit op een buis die het regenwater afvoert naar de sloot.

Last van plassen in je tuin?

  • Kijk op Pinterest en zoek op dry creek gardens; in Australië is het een volkomen ingeburgerd begrip en plaatsen tuinders leuke foto’s van hun greppeltuinen, in alle tuinstijlen. Inspiratie genoeg om een mooie greppel aan te leggen.
  • Wil je geen grindpad als greppel? Graaf dan greppel, leg er een kokosbuis in en bedek de buis met aarde. De kokos trekt water aan. Als je de greppel laat aflopen naar een wadi of een ingegraven grindbak, voert de kokosbuis het water daar naar toe. Kijk op Google en zoek op drainageslang met kokos. Een minpuntje: na ongeveer 5 jaar is de kokos verteerd en moet je de buis vervangen.

Video: greppels en een wadi graven

Nog een wadi bekijken?

Ga Gluren bij de buren (1) en Gluren bij de buren (2)

Gepubliceerd door suzannehemmer

Tuinvrouw, tekstschrijver en communicatieadviseur met passie voor de zorg én natuur-moestuinen.

2 gedachten over “Greppels en een wadi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: