Planten voor de wadi

In het voorjaar lagen de wadi, de nieuwe greppel en het kersverse vijvertje er nog droog en stenig bij. Die éne graspol die ik expres had laten zitten gaf het keurige geheel een natuurlijk tintje. Daarna kwamen de hoosbuien. Overal viel heel veel regenwater, soms in een mum van tijd. Een verslaggever van NH Media zocht contact om de wadi te bekijken voor een radioreportage. Ik was ziek die dag, en moest helaas afzeggen. Eerlijk gezegd was de wadi ook niet in topconditie; de graspol had de wadi en de wijde omtrek overwoekerd. Ik zag er al dagen tegenop om alle pollen uit te graven. Toen ik er toch aan begon – stel je voor dat de radioreporter nog een keer zou bellen en de wadi was onherkenbaar – zag ik dat de oeverplanten allang bezig waren om de wadi te veroveren!

Enthousiaste oeverplanten

De lange, sprietige stengels van het penningkruid verkenden de greppel tussen de wadi en de vijver. Water-vergeet-mij-nietjes en watermunt hingen in een boog boven het wateroppervlak en hielden het nog net droog.

Water-vergeet-mij-nietjes

Overenthousiaste oeverplanten

Net als gras is er nog een plantje dat je in de gaten moet houden. Drijfplant Pistia dreef na de eerste hoosbui nog bijna de vijver uit. Dat éne polletje Pista heeft nu al voor een schoolklas aan nakomelingen gezorgd die de vijver bijna geheel bedekken…

Natuurlijk waterbeheer

Na een hoosbui is de vijver weer gevuld met fris, zuurstofrijk water. Onze hond Raf (en onze poes Sem) laten zich niet tegenhouden door wat gras of een tapijt van Pistia…

Wil je ook een vijver aanleggen en beplanten? Kijk even terug naar:

Gepubliceerd door suzannehemmer

Tuinvrouw, tekstschrijver en communicatieadviseur met passie voor de zorg én natuur-moestuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: